Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Maria Nyberg, Union to Union generalsekreterare, känner stöd för fackligt bistånd.
Stödet i regeringens utrikesdeklaration för det fackliga utvecklingssamarbetet och demokratibiståndet för mänskliga, fackliga rättigheter i arbetslivet, är glädjande och stärkande, enligt Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare.
Foto: Susanne Hedberg/Union to Union

Maria Nyberg: Migrantarbetarna utnyttjas i Qatar

2022-12-01

"Det goda, som detta fotbolls-VM trots allt har fört med sig, är att omvärlden fått upp ögonen för allt arbete som fackföreningsrörelsen, det globala facket BWI och svenska Byggnads, lagt ner", skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg i Norrländska Socialdemokraten.

Vem vet, kanske kommer det till slut något gott av att det blev just Qatar som fick arrangera fotbolls-VM för herrar?

För tack vare kritikstormen blundar inte världen längre för att vår tids största idrottsevenemang – efter mutanklagelser och en serie skandaler – hålls i en diktatur utan respekt för grundläggande mänskliga rättigheter.

Just nu verkar fotbollsglädjen inte bara tagit paus, den är som bortblåst. Och den rättmätiga kritiken från publik, sportjournalister, fackförbund och beslutsfattare ser inte heller ut att avta.

Till slut har vi drabbats av det fruktansvärda i insikten om att tusentals migrantarbetare har dött under VM-förberedelserna och att miljoner migrantarbetare fortsätter att leva under usla villkor, präglade av diskriminering, rättslöshet och sexuella trakasserier.

Runt två miljoner migrantarbetare jobbar i Qatar och utan dem hade fotbolls-VM inte varit möjligt. Migrantarbetarna motsvarar 95 procent av landets befolkning och att de jobbar där och inte i sina hemländer beror på fattigdom.

Migrantarbetarna kan inte försörja sig i Nepal, Bangladesh, Indien eller Indonesien och flyttar därför till länder som Qatar, med hopp om att kunna skapa en bättre framtid för familj och barn. Migrantarbetarnas desperata behov utnyttjas i Qatar, som inte visat något större intresse för att ta reda varför så många människor har kunnat dö under VM-förberedelserna. Inte heller är regimen villig att rättmätigt kompensera de förolyckades familjer.

Det goda, som detta fotbolls-VM trots allt har fört med sig, är att omvärlden fått upp ögonen för allt arbete som fackföreningsrörelsen, det globala facket BWI och svenska Byggnads, lagt ner. På plats i Qatar har förbunden lyssnat på migrantarbetarnas berättelser, slagit larm till ansvariga och formulerat skarpa förslag på förbättringar.

Under världsfacket ITUC:s kongress i Australien nu i november har den globala fackföreningsrörelsen ställt sig bakom kravet på ett särskilt center för migrantarbetare i Qatar, något som BWI och Byggnads kämpat för sedan länge.

Syftet med centret är att stärka de mänskliga rättigheterna, förbättra arbetsvillkoren och ge röst åt Qatars mest utsatta, även långt efter att fotbolls-VM är över.

Ett sådant center är viktigt: det är först när du vet vilka rättigheter du har som du kan ställa krav. Och det är när vi organiserar oss fackligt, som vi kan förändra.

Jag hoppas att min dotter, som drömmer om att spela i ett fotbolls-VM, en gång får tävla i ett land där fotbollsglädjen lever parallellt med respekten för fackliga och andra mänskliga rättigheter.

Mer information

Läs krönikan på NSD.se

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.