Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union
Foto: Maja Brand

Belarus hör till de värsta länderna

2023-12-05

Denna krönika är publicerad i nsd.se 29 november 2023.

Ibland slår tanken en – att det kunde varit jag.

Nu hände det under ett middagssamtal på en kongress i de värmländska skogarna. Vid bordet en människorättsförsvarare och facklig ledare från Belarus inbjuden för att tala om den allvarliga situationen för fackföreningar i hemlandet han tvingats fly. Samtalet kretsar först runt jobb, familj och fackligt arbete i världen och Sverige. Sen kommer frågorna till vår belarusiska gäst. Om massarresteringar och sanktionerat våld från regimens styrkor i Belarus. Om livet i exil i Tyskland. Vi lyssnar på svaren. Förfärliga beskrivningar om hur förtrycket går till i praktiken och om priset människor i Belarus får betala för att försvara de mänskliga rättigheterna i arbetslivet.

Men vi gör ju båda samma sak! Och du har tvingats gå i exil för att inte fängslas för det, utbrister en fackligt förtroendevald i sällskapet.

Det kunde varit jag.

Några veckor senare blir det klart att Union to Union kommer att kunna stötta demokratikämpar från Belarus. Tillsammans med de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco ska vi under tre år bedriva ett projekt med delar av den belarusiska fackföreningsrörelsen som tvingats i exil sedan lukasjenkaregimen förbjudit alla fria fackföreningar. Stödet innebär att fackligt aktiva från Belarus kan stärka sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter - med bas i Tyskland. Det handlar om stöd till föreningen Salidarnast som bildades 2022 i tyska Bremen för att fortsätta den belarusiska fackliga centralorganisationen BKDPs arbete för att deras kollegor och alla andra politiska fångar i Belarus ska friges.

På kort tid har föreningen blivit en motvikt till repressionen mot alla oliktänkande i Belarus som förvärrats under 2023. Situationen bekräftas av Global Rights Index 2023 där Belarus fortsatt hör till världens värsta länder för arbetstagare.

Ett minst sagt viktigt projekt för att stärka plattformen för de människorättsförsvarare som trotsar en av världens mest hårdföra regimer. Det är bra att den svenska regeringen genom biståndet vill satsa på dem som under hård press kämpar för demokratisk utveckling. Det här projektet visar på styrkan och effektivitet i det fackliga utvecklingssamarbetet. Att vi tillsammans kan arbeta mot repression i en mycket utmanande kontext tack vare etablerade fackliga strukturer och det förtroende som skapats genom åratal av partnerskap och internationell solidaritet.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.